Vertaal deze pagina naar:

OVER AARDBEIEN & AARDBEIENPLANTEN

15-05-2023

Kun je aardbeienplanten overhouden? Of is het éénjarig?

Het is nu de tijd (maand mei) om aardbeienplanten te poten!

Ook op het balkon kun je aardbeienplanten houden, wees creatief!

Vandaag ging ik op onderzoek uit over de zomerkoninkjes en vond nuttige en goede informatie over aardbeien. Aardbeien zijn meerjarige planten, er zijn twee hoofdsoorten, voorjaarsbloeiers en doorbloeiers.

Heb beide soorten in de moestuin staan van de familie Kars, zowel voorjaarsbloeiers als doorbloeiers. Ik vind het mooie en bijzondere planten deze aardbeienplanten en word er echt heel erg blij en vooral ook dankbaar van. Alleen al door de mooie bloemetjes die in de aardbeienplanten komen en dan ook nog eens de heerlijke zoete vruchten die je kunt eten als de aardbeien rijp zijn geworden.

Mmmmmm, zo lekker met slagroom...

Ja, daar word ik erg blij van en dat doet mijn hoofd echt goed!

🍓 🍓 🍓Gisteren schreef ik in mijn boek 'Go with the Flow' het volgende:

PS. Maandag ga ik aardbeienplantjes poten, heb ik zin in...

Hoe bedoel je van de hak op de tak? Haha, op deze manier overleef ik het in mijn hoofd.

(Ik heb er een foto van gemaakt, zodat jullie straks mee kunnen genieten van de ontwikkeling...)


Toen ik even ging googelen vond ik de interessante informatie over aardbeienplanten:

Veel soorten voorjaarsbloeiers geven veel uitlopers waar weer nieuwe planten aan komen. Deze kan je als ze groot zijn, opnieuw planten voor volgend jaar, maar de oude planten blijven ook overwinteren.

Bij de doorbloeiers zijn veel soorten die vrijwel geen uitlopers maken, ook deze soorten zijn meerjarig. Er zijn echter ook doorbloeiers, die vruchten geven aan de moederplant en aan de uitlopers in de zelfde zomer. Deze soorten kan je zelfs laten hangen of aanbinden als klim aardbei. Ook zijn er soorten die je kan zaaien. Maar allemaal zijn ze meerjarig. Als je ze goed verzorgt kan je er jarenlang aardbeien van krijgen!


Ook vond ik de volgende info over aardbeien:

'Je kunt 1 bed met aardbeien aanhouden. Bedenk daarbij (uiteraard ook wel weer een beetje afhankelijk van het ras) dat het eerste jaar een aardbeienplant niet heel veel opbrengst zal geven, het eerste jaar gebruikt de plant voornamelijk voor de groei, maar geeft dus wel vruchten. Het tweede is haar beste jaar: ze zal dit jaar de beste opbrengst geven. Het derde jaar heeft ze haar top gehad en zal ze weer wat minder opbrengst geven. Elk jaar daarna wordt alleen maar minder. Bedenk dus dat een aardbeienplant wel lang mee gaat maar als je haar wilt gebruiken voor de opbrengst is na 3 tot 4 jaar de plant "op".'

Bron: https://www.startpagina.nl/v/wonen/tuin/vraag/335596/aardbeienplanten-overhouden-eenjarig/


Hieronder staan enkele artikelen voor meer nuttige info:

Jonge aardbeienplanten in een pot kun je direct in de tuin planten. Dat is dus ideaal voor beginners. De beste periode om ze uit te planten is tussen augustus en mei. Al vanaf de eerste zomer kun je een goede opbrengst verwachten.

Meer info ► https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/moestuin/aardbeien-planten/


Wanneer de aardbeienplanten planten?

In het onderstaande artikel wordt er uitgelegd waarom aardbeien van oudsher in augustus geplant werden. En dat er nu ook de mogelijkheid bestaat om in het voorjaar te planten.

Maar wat is nu het beste?

In augustus zijn deze uitlopers volgroeid. Misschien heb je in juli de uitlopers in potjes gestoken, misschien heb je ze gestekt, of heb je gewoon de grond onder de uitlopers losgemaakt. In alle drie de gevallen zullen de plantjes op de uitlopers in augustus voldoende wortels gemaakt hebben om te verplanten. Het verplanten is nodig opdat de jonge plantjes verder van elkaar zouden staan, op voorbereide grond, en zo in betere omstandigheden kunnen doorgroeien. Wie zelf zijn planten kweekt, zal dus altijd in augustus planten. Zie ook artikel "zelf aardbeiplantjes opkweken".

Meer info ► https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/hoe-zit-dat-nu-eigenlijk-met-de-plantdatum-van-aardbeien/


Aardbei snoeien: wanneer & hoe

Aardbei is een vaste plant. Aardbeien zijn vaak terug te vinden in een moestuin. Deze vaste plant geeft al snel een goede oogst. Het is eigenlijk niet nodig om een aardbei te snoeien, maar u kunt wel bladeren verwijderen en uitlopers afknippen. Verwijder nooit voor de winter het blad van de aardbei. Het is namelijk niet goed voor de plant om zonder blad de winter in te gaan, omdat de plant dan niet goed bestand is tegen de kou. In het voorjaar kunt u de oude, dode bladeren wel verwijderen.

Meer info ► https://www.hovenier.nl/planten/rosaceae/fragaria

Mijn boodschap:


Doe je voordeel met deze informatie over aardbeienplanten.

Succes allemaal met de aardbeienplanten, dikke knuffel voor jou, dikke kus X.

We zijn allemaal bezig met onze eigen ontdekkingstocht en transformatieproces.


Bye for Now ❤️

Dienie Kars

(Waarheidsvinder en Blogger)