Vertaal deze pagina naar:

Huseyin Baybaşin

Wie is Hüseyin Baybaşin?

Hüseyin Baybaşin is mede-oprichter van het Koerdisch Parlement in ballingschap en is al sinds 24-12-1995 een politiek gevangene!


Eind december 2023 zit Baybaşin 28 jaar opgesloten in een Nederlandse gevangenis. 

De vader van Dilan Yeşilgöz-Zegerius, (volgens Wikipedia een Nederlandse criminoloog en mensenrechtenactivist), genaamd Yücel Yeşilgöz, heeft volgens Huig Plug, ervoor gezorgd dat Hüseyin Baybaşin al bijna 28 jaar zonder proces in de gevangenis zit. 

Over Hüseyin Baybaşin werd een boek geschreven door Rein Gerritsen. De titel luidt: "Hüseyin Baybaşin Turks-Nederlands overspel in de Koerdische kwestie".

De samenvatting van het boek luidt als volgt:

In 1989 doet de Koerdische zakenman Huseyin Baybasin een boekje open over de nauwe samenwerking tussen de Turkse regering, het leger, de douane en de georganiseerde misdaad. Jaarlijks wordt er voor vijftig miljard dollar aan heroïne via de Balkan-route gesmokkeld naar Europa, met Nederland als belangrijkste doorvoerhaven. Nog tijdens de persconferentie wordt Baybasin gearresteerd. Als hij vrij komt, vlucht hij naar Groot- Brittannië, van waaruit hij, op 12 april 1995 te Den Haag, het Koerdische parlement in ballingschap opricht. De Koerdische vrijheidsstrijd brengt zowel de Nederlandse als de Turkse overheid in verlegenheid. De toetreding van Turkije tot de Europese Unie staat op het spel.

De beide landen besluiten al in 1989 Baybasins telefoon te tappen. De taps blijken zo belastend dat Baybasin levenslang krijgt wegens moord en drugshandel. Maar de taps blijken later vervalst, wat leidt tot een herzieningsaanvraag in de zaak.

Is Baybaşin een politiek gevangene? Jazekers!

Filosoof Rein Gerritsen spitte de zaak uit. Het resultaat is een meeslepend verslag waarin Turkse en Nederlandse veiligheidsdiensten, politie, ministers en topambtenaar Joris Demmink, een dubieuze rol spelen. Spannend, smerig en helaas waar; het levensverhaal van de Turkse Koerd Huseyin Baybasin.

Rein Gerritsen (1959) studeerde wijsbegeerte in Utrecht. Hij publiceerde eerder Filosoof in de bajes. Van zijn autobiografische reeks verschenen de eerste twee delen, Knockout en 13 ongelukken. Gerritsen vertaalde het boek Pragmatisme van William James en schreef een monografie James. Hij schrijft onder meer voor Filosofie Magazine en is bestuurslid van de Nederlandse Stichting voor Wijsgerig Pragmatisme.

Baybaşin zegt onschuldig te zijn.

Ook na zijn veroordeling in hoger beroep ontkende Baybaşin schuldig te zijn aan de feiten waarvoor hij veroordeeld was. Hij zei het slachtoffer te zijn van een complot tussen de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink en de Turkse overheid. Demmink zou het strafproces tegen Baybaşin onder druk van Turkije beïnvloed hebben omdat de Turken Demmink chanteerden met seksuele escapades met jonge jongens.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCseyin_Bayba%C5%9Fin

Wil je Baybasin een kaartje of een brief toezenden?

Postadres Baybasin:

PI Lelystad
T.a.v. Mr. Hüseyin Baybasin
Reg.nr. 1623371
Larserdreef 300
8233 HB   Lelystad
Nederland

Huig Plug zette zich eerder en lange tijd in voor de bevrijding van Hüseyin Baybaşin.


Huig Plug heeft inmiddels ook een aantal keren in de gevangenis gezeten.