Vertaal deze pagina naar:

Gangenstelsels en tunnels in Nederland

06-02-2021

In Nederland liggen nog heel veel verborgen gangenstels en tunnels.

Denk hierbij ook aan Het Ronde Huisin Nunspeet of de gangenstelsels onder grote steden (zoals Den Haag), ziekenhuizen en grote musea.

Ik vind dit hele interessante materie om nader te onderzoeken en hier enige ruchtbaarheid aan te geven door middel van dit artikel.

Tip: Ga eens onderzoeken of er in jouw stad of dorp verborgen gangenstelsels of tunnels aanwezig zijn. Of ga eens oude stadskaaren onderzoeken onderzoeken of duik eens het oude stadsarchief in.


Een bewoner van de binnenstad van Bergen op Zoom heeft bij het graven in zijn tuin een onderaards gangenstelsel ontdekt. De 250 meter lange gemetselde tunnel is toegankelijk en maakt deel uit van de vestingwerken.

Volgens de gemeente verkeert het gangenstelsel in uitstekende staat en is het van bijzonder grote historische waarde. Voor zover bekend is het stelsel het enige gangensysteem dat naar een ontwerp van de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn is gebouwd en nog intact is.

De vesting van Bergen op Zoom staat bekend als zijn meesterwerk.


Reacties onder de video:

Bergen op Zoom... Hier in Tiel is ook een gangenstelsel... die hebben ze ook dicht gemaakt! :/ :/ Ik zou gewoon mijn kelder extra groot maken! Ik vraag me af hoe oud die gangen zijn? en waar waren zo voor gemaakt... het ziet er uit alsof het kwam uit Anno MCCLXXVII (jaar 1277) of in ieder geval de 13 de eeuw... interessant hoor! ;)

Mag ik je buurman worden ? Gaan we samen het hele stelsel leeg graven 🤗✨

Die man zit op wat ze een STARFORT of BASTION FORT noemen. Zijn jullie klaar om de rabbithole van leugens in te gaan? Google dan eens 'Tartaria mud flood'. Zo goed als heel onze geschiedenis is verzonnen om ons te ontkoppelen van de eens zo mooie natuur en onze briljante voorouders.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Kaart1747.jpg

Meer info ► https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Bergen_op_Zoom_(1747)


Vesting Bergen op Zoom. In kaart gebracht in opdracht van de Franse Generaal Löwenthal, gedurende de belegering in 1747.


Tartaria mud flood

In de reacties hierboven stond: Google eens 'Tartaria mud flood', bij deze gedaan!

Hoewel ik hier al van op de hoogte was, ik kwam het volgende tegen:

https://deloonslaaf.com/tag/mud-flood/

Wilt U reageren op deze info?


Stuur dan Uw reactie naar info@freedom-for-all.com