Vertaal deze pagina naar:

Titanic en Olympic

10-12-2020

Er doen geruchten de ronde dat niet de Titanic zonk maar de Olympic.

Zie dit artikel ► https://www.nieuwsblad.be/cnt/gug95bdd

Volgens Wikipedia echter kwam in de nacht van 14 op 15 april 1912 de Titanic op haar eerste reis kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg; een deel van de stuurboordzijde werd op verscheidene plaatsen doorboord, en binnen drie uur was het schip gezonken.

1522 opvarenden kwamen om het leven.

Bron ► https://nl.wikipedia.org/wiki/Titanic_(schip,_1912)

RMS Titanic in 1912.
RMS Titanic in 1912.
Constructie van de Titanic in 1911.
Constructie van de Titanic in 1911.

Titanic (schip, 1912)

De RMS Titanic was het tweede van een drietal luxeschepen uit de Olympic-klasse, die een groot deel van het trans-Atlantisch verkeer moesten verwerken. Het schip was eigendom van de rederij White Star Line, en werd gebouwd in Belfast. In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam de Titanic op haar eerste reis kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg; een deel van de stuurboordzijde werd op verscheidene plaatsen doorboord, en binnen drie uur was het schip gezonken. 1522 opvarenden kwamen om het leven.[1] Hoewel dit naar aantal slachtoffers niet de grootste scheepsramp in de geschiedenis is, is het wel de bekendste, vooral omdat het schip als "praktisch onzinkbaar" bekend stond.

In 1985 werd het wrak teruggevonden onder leiding van Robert Ballard, waardoor veel informatie over het schip en zijn fatale reis aan het licht kwam. Drie grote scheepsdelen en een hoeveelheid kleinere resten liggen op 3800 meter diepte op de bodem van de oceaan.

Op 21 augustus 2019 werd er een onderzoek gepubliceerd. De onderzoekers ontdekten dat grote delen van het schip verdwenen zijn door een metaaletende bacterie. Kenners denken dat er over twintig tot dertig jaar niets meer van het scheepswrak over is.

De Titanic was het tweede schip van de drie schepen van de door Bruce Ismay bedachte Olympic-klasse. De andere twee waren:

  • de Olympic (tewaterlating 1911)
  • de Britannic (1914), aanvankelijk Gigantic geheten

Deze schepen waren in hun tijd de grootste bewegende objecten die ooit door mensenhanden gebouwd waren. Bovendien was elk schip weer groter dan het voorgaande.

Vijftien weken na de kiellegging van zusterschip Olympic werd op 31 maart 1909 met de bouw van de Titanic begonnen. Deze kreeg registratienummer 131428 en bouwnummer 401[4] van de scheepswerf Harland and Wolff in Belfast (in het huidige Noord-Ierland), dat daarvoor bijna alle schepen voor de rederij White Star Line had gebouwd.

De tewaterlating van de Titanic vond - zoals bij de White Star gebruikelijk zonder scheepsdoop - plaats op 31 mei 1911. Een arbeider kwam daarbij om het leven. Als derde en laatste schip van de Olympic-klasse werd een half jaar later de Britannic in gebruik genomen. Oorspronkelijk zou het Gigantic heten, maar na de ondergang van de Titanic werd voor een ander soort naam gekozen. De drie schepen werden als Royal Mail Ship (RMS) ook gebruikt voor het transport van post naar overzeese gebieden. Het contract met Royal Mail zorgde voor extra inkomstenzekerheid voor de rederij.

De Titanic kostte in totaal 1,5 miljoen pond, omgerekend naar de toenmalige koopkracht ongeveer 7,5 miljoen Amerikaanse dollar. In 2007 kwam dit overeen met een waarde van ongeveer 400 miljoen dollar, ofwel zo'n 350 miljoen euro.

RMS Olympic

Er doen geruchten de ronde dat niet de Titanic zonk maar de Olympic.

Bron ► https://www.nieuwsblad.be/cnt/gug95bdd

Op de bovenstaande website is het volgende te lezen:

Het scenario was vlug uitgekiend: lap de Olympic op, verander haar naam in Titanic, ensceneer een incident met een ijsberg en strijk van de verzekering de centen op. De twee schepen leken immers zo sterk op mekaar dat niemand iets van de operatie zou merken.

Wat met de passagiers die een oversteek naar Amerika met de Titanic hadden geboekt? Volgens Gardiner en Newton was ook dat geregeld.

,,Midden de ijsschotsen, waar het ongeval moest gebeuren, wachtte de lege SS Californian op een seintje. Aan boord lagen 3.000 wollen truien en dekens. Net wat nodig was om de cargo om te turnen in een glorierijke reddingsboot. Het liep echter anders af. De Californian vergiste zich van positie bij de reddingsoperatie en 1.523 passagiers vonden in het ijskoude water de dood.''

Titanic-eigenaar Morgan behoorde niet tot de slachtoffers. Zijn suite was nochtans gereserveerd voor de maidentrip. Twee dagen voor de afreis besloot hij evenwel zijn trip af te gelasten. Voor Gardiner en Newton een zoveelste bewijs dat er bedrog in het spel was.

De White Star Line hield het na de ramp nog 24 jaar vol. ,,Met de echte Titanic als de Olympic'', zegt Gardiner.

RMS Olympic
RMS Olympic