Vertaal deze pagina naar:

ARLIA DE RUITER


Wie is Arlia de Ruiter?

Hieronder staat haar intro, later meer...

Orkestmeester/violiste Arlia de Ruiter (1960) maakt al meer dan 30 jaar deel uit van het Metropole Orkest. Haar carrière kende veel pieken en één heel diep dal. "Hoe kunnen ze dit nu doen, dacht ik. Hoe kunnen ze dit mooie orkest nu de nek omdraaien?"

Iedere klus is voor violist/concertmeester Arlia de Ruiter anders. De ene keer speelt ze in de studio een album van Trijntje Oosterhuis in, de andere keer staat ze met Elvis Costello op het podium. Haar Metropole Orkest is één van de grootste pop- en jazzorkesten ter wereld en geliefd onder artiesten in vele genres. "Voor ik een studio in loop, weet ik vaak helemaal niet wat we te doen krijgen", vertelt ze. "Het kan heel makkelijk zijn, maar ook ingewikkeld. De stijl van de artiest heeft daar niet zoveel mee te maken. Voor Marco Borsato heb ik bijvoorbeeld best vaak lastige partijen ingespeeld."

De ervaring die Arlia heeft opgedaan in meer dan dertig jaar viool spelen op het allerhoogste niveau is groots, maar toch is haar invloed dat niet altijd. "Het wisselt erg. Vaak is je inbreng welkom, maar soms helemaal niet. Ik weet nog een keer dat we bij een producer kwamen die tien violen nodig had. Ik had al gevraagd: moet je geen alten en celli? Maar dat was volgens hem niet nodig. Dus wij kwamen en speelden die vioollijnen in. Na een tijdje riep hij me. Hij vond het toch niet helemaal lekker klinken. Maar wat wil je dan, vroeg ik hem. Dus hij liet een stukje horen. Ah, zei ik, jij wil alten, violen, celli en bas. Toen luisterde hij wel." Grinnikend: "Maar toen moesten we dus wel de hele sessie opnieuw doen."

Als sessiemuzikant is ze altijd dienstbaar aan de artiest waar ze mee speelt. "Dat hoort nu eenmaal bij je vak", zegt ze. "Maar het is niet altijd gemakkelijk. Soms kom je in een stuk 'verkeerde' noten tegen. Die kunnen er expres zijn neergezet, maar dat is niet altijd zo. Dat laat ik dan wel weten, maar wat ze ermee doen is aan de artiest of aan de producer. Het gaat er niet om of ik een muziekstuk mooi vind, het gaat erom dat ik mooi speel."

Ze heeft het nooit lastig gevonden om haar eigen ego aan de kant te zetten. "Het spelen zelf is het mooiste in de wereld", vindt ze. "Op de voorgrond heb ik nooit willen staan. Ik ben niet ambitieus in die zin. Maar ik zit wel waanzinnig te genieten als er iemand voorbijkomt die naam heeft gemaakt. Laatst speelden we met Gregory Porter. Het is echt een eer om met zo'n man op het podium te staan."

Lang had ze de wens om ooit eens met Frank Sinatra of Barbara Streisand op te treden. Helaas overleed Sinatra in 1998 en stopte Streisand in 2000 - voor even - met optreden. Tot ze aankondigde om in 2013 een tournee te doen en naar Nederland te komen. "Ik heb vrijwel iedereen in de muziekwereld gebeld om voor elkaar te krijgen dat ik met haar op het podium mocht staan", lacht Arlia. "En dat lukte. Maar eerlijk gezegd was het een beetje teleurstellend. Ze was zo onbenaderbaar. Achteraf had ik dat optreden prima kunnen missen. Optreden met een artiest waar je contact mee maakt, is simpelweg veel leuker. Met bijvoorbeeld Gregory Porter speelden we echt samen, dat is een aimabele man."

In de komende periode staan er ook mooie concerten op de agenda, met onder meer Bryan Ferry (Roxy Music) en de jonge Britse zanger Jacob Collier. Dat het Metropole Orkest nog altijd met de grote sterren kan spelen, is sinds 2012 niet meer vanzelfsprekend. In dat jaar kwam het orkest in de problemen toen de overheid de subsidie wilde stopzetten. "Ik ben op dat moment in een soort van depressie gezonken", zegt Arlia daarover. "Hoe kunnen ze dit nu doen, dacht ik. Hoe kunnen ze dit mooie orkest de nek omdraaien? Ik dacht echt: nu snap ik waarom mensen voor de trein kunnen springen. Muziek is mijn leven en dit orkest is zo belangrijk voor mij. Wat moet ik als dat wegvalt? Halverwege de 50 nog een andere baan vinden?"

Na een aantal dagen van wanhoop, besluit ze met haar collega's om te vechten voor hun voortbestaan. "Dat heeft me uit de dip gehaald. Een petitie om het einde van het Metropole Orkest te voorkomen, haalde in die tijd meer dan 28.000 handtekeningen op. Al die aandacht heeft er voor gezorgd dat we alsnog wat geld kregen. Hoewel we allemaal qua salaris zijn gehalveerd, kunnen we in ieder geval doorgaan. Het is geen geweldige constructie, maar het is in ieder geval iets."

Mede door Sena kan Arlia blijven rondkomen. "Al vind ik het invullen best lastig, dus de nieuwe app lijkt mij een stuk gemakkelijker. Dan kan ik het nog beter bijhouden. Want er zijn altijd periodes met minder projecten en dan zijn de gelden een broodnodige aanvulling op mijn inkomen. 

Ik ben dus heel dankbaar dat Sena er is en al 25 jaar bestaat."

Favoriete Nederlandse artiest: 

"Binnen het orkest vind ik onze ritmesectie echte helden. Zij vormen het hart van het orkest, een uiterst essentieel onderdeel dus. Zij kunnen het orkest met hun groove naar een andere hoogte tillen."

Favoriete Nederlandse nummer: 

"De Wereld Beweegt van Wende Snijders, wat een prachtig nummer is dat."

Bron: https://sena.nl/nl/event/violiste-achter-de-wereldsterren-arlia-de-ruiter